Ældreområdet

Lækker mad lavet fra bunden på Altiden Bakkebo

oktober 21, 2025
Altiden Bakkebo køkkenleder Lotte

Med rødder i restaurationsbranchen og kærlighed til madlavning står Lotte i spidsen for måltiderne på plejecentret, Altiden Bakkebo. Her laves maden fra bunden med fokus på den fulde madoplevelse, hvor smag, duft, næring, præsentation og fællesskab går hånd i hånd.

Mad er mere end næring

Duften af hjemmelavet mad breder sig i caféområdet på Altiden Bakkebo i Gilleleje. Fra køkkenet, som ligger i forlængelse af caféområdet, lyder snakken mellem kollegerne, mens dagens frokost tilberedes: ovnstegt kyllingeoverlår med paprikasauce, kartofler, ovnbagte rodfrugter og salat.

På Altiden Bakkebo er mad ikke bare mad – det er samvær, stemning og tryghed i hverdagen.

I spidsen for det hele står plejecentrets nye køkkenleder, Lotte, som siden 1. september har haft ansvaret for dagens måltider – og for sammen med ledelsen at skabe de hyggelige rammer, der gør, at beboerne får lyst til at samles omkring de varme retter.

“Jeg er født ind i restaurationsbranchen,” fortæller Lotte og tilføjer:

“Mine forældre havde Restaurant Kysten i Smidstrup i mange år, så jeg har nærmest stået i et køkken, siden jeg var barn. Mad har altid været en stor del af mit liv.”

Kærligheden til mad gik i arv, og Lotte valgte at uddanne sig til kok. Det førte senere til jobs på restauranter og caféer rundt omkring i Nordsjælland, bl.a. Hundested Havn, Hillerød og Frederiksværk.

Køkkenleder Lotte Altiden Bakkebo
Bakkebos køkkenleder Lotte ved køkkendisken foran caféområdet, hvor beboerne samles omkring måltiderne.

Fra restaurant til plejehjem

I 2023 valgte Lotte at skifte kurs. De ofte lange og skæve arbejdstider i restaurationsbranchen blev skiftet ud med en hverdag som kok i mere stabile og rolige rammer på Altiden Skovsminde plejecenter i Græsted. Og netop erfaringen herfra gav hende lysten til at tage springet videre som køkkenleder på Altiden Bakkebo.

“Jeg synes, det lød spændende at få muligheden for at være med til at udvikle køkkenet og samtidig komme tættere på beboerne,” fortæller Lotte, som er rigtig glad for den måde, de fleste af beboerne på Bakkebo samles i fællesskab i caféområdet i forbindelse med måltiderne.

“Jeg savnede lidt den direkte kontakt med gæsterne fra restaurantlivet. Her på Bakkebo kan jeg få den kontakt igen. Jeg kan komme ud, snakke med beboerne og høre, hvad de synes om maden,” siger Lotte, der samtidig også kan få et bedre indblik i, hvad der bliver spist og ikke spist, når tallerknerne vender retur til køkkenet.    

God kommunikation, åben feedback og et godt samarbejde på tværs af huset er generelt en vigtig del af arbejdet med at skabe de gode måltidsoplevelser, mener Lotte.

Dette afspejles også i Altidens fælles måltidskoncept Mad som Hjemme, hvor samarbejdet mellem køkkenet, plejepersonalet og ledelsen spiller en central rolle – sammen sikrer de, at beboernes ønsker og behov bliver hørt.

Læs også: SOSU på Bakkebo: Jeg glæder mig til at komme på arbejde

Caféområdet på Bakkebo, som ligger i forlængelse af køkkenet.

Mad som hjemme

Altidens måltidskoncept Mad som Hjemme sikrer kvalitet, genkendelighed og nærvær i måltiderne.

Gennem fælles kvalitetssikrede vinter- og sommermenuer på tværs af Altidens plejecentre sikres det, at beboerne får velsmagende, ernæringsrigtige og varierede måltider, der minder om den mad, de kender hjemmefra – lavet fra bunden og med gode råvarer.

Menuerne spænder bredt fra klassiske danske retter såsom flæskesteg, frikadeller og brun sovs til thailandsk kylling i rød karry og mexicansk chili con carne.

Samtidig tilpasses maden til beboernes individuelle behov, ligesom der naturligvis tages særlige hensyn til allergier og til de beboere, som er småtspisende (dysfagi).

“Jeg synes, det er et godt koncept, fordi vi alle arbejder ensrettet ud fra de samme rammer med fokus på den hjemlige mad,” siger Lotte, der samtidig pointerer, hvor vigtigt det er, at maden laves fra bunden.

For som Lotte siger: “Når der dufter af mad, er det med til at vække appetitten.”

Læs også: Britta på 97 år: Jeg har stadig min egen vilje

Mad med farver og friskhed

Vi bruger alle vores sanser, når vi spiser. Derfor er det også vigtigt, at den mad, der serveres, ikke kun dufter godt, men også ser lækker ud, understreger Lotte, der netop har arbejdet meget med anretning og præsentation fra sin tid i restaurationsbranchen. 

“Det er vigtigt, at maden ser indbydende ud. Vi spiser jo også med øjnene,” siger Lotte og tilføjer, at det især er en hjælp for dem, der ikke spiser så meget i hverdagen.

Derfor er det vigtigt, at der ved hvert måltid er farve på maden f.eks. i form af grønt, siger Lotte, der har stor fokus på at få flere friske grøntsager ind i kosten.

På Altiden Bakkebo er morgenmaden klar fra kl. 7.00, hen på formiddagen serveres der formiddagskaffe med en ostemad, frugt eller et andet let mellemmåltid. Herefter står den på frokost fra kl. 12.00, som består af dagens varme ret.

Frokosten efterfølges af eftermiddagskaffe med friskbagte boller eller kage, hvorefter aftensmaden – årstidsbestemt smørrebrød – serveres omkring kl. 17.30. Dagen afrundes med aftenkaffe med lidt let efter behov.

Også de kolde måltider bliver tilberedt i køkkenet af Lotte og hendes kolleger. Og ligesom med de varme retter er der fokus på både ernæring og præsentation:

“Vi smører selv smørrebrødet, så vi ved, at beboerne får det, de skal have. Og der må gerne være lidt pynt på – en tomat, en skive agurk eller lidt karse. Det skal se lækkert ud, ikke bare være nærende,” siger Lotte.

På Bakkebo serveres der koldt mad til aften. På billedet her fra oktober måned står menuen på smørrebrød med pandekager.

Liv og stemning i caféområdet

Tidligere på året blev køkkenet på Altiden Bakkebo sat i stand, og nu er turen kommet til caféområdet. De lange borde bliver erstattet af runde, væggene får varme og hjemlige farver, og i hjørnet ved indgangen indrettes et lille sofaområde.

“Vi håber, det hele står klar i december, så vi kan fejre jul i de nye omgivelser,” siger Lotte.

Med den nye indretning bliver både indgangs- og caféområdet mere hyggeligt og indbydende – og det glæder Lotte, som håber, at både beboere og pårørende vil kunne mærke, at måltiderne og fællesskabet omkring dem har høj prioritet på Bakkebo.

“Jeg vil gerne, at der kommer mere liv og stemning omkring maden. At beboerne mødes, hygger sig og får en god oplevelse sammen. Det er sådan, jeg synes, et godt måltid skal være.”

Se også: Kom indenfor på Bakkebo Omsorgscenter i Gilleleje