Altiden Skovsmindes nye centerleder, Berit Weisenfeld, vil styrke fællesskabet, højne fagligheden og skabe en hverdag, der føles som en naturlig forlængelse af det liv, beboerne kender. Hun har særligt fokus på værdighed i både plejen og samværet – og på at gøre Skovsminde til et sted, hvor livet kan mærkes hver eneste dag.
“Jeg glæder mig”
Siden den 3. marts har Berit Weisenfeld stået i spidsen for Altiden Skovsminde Plejecenter i Græsted som ny centerleder. Med en solid baggrund som sygeplejerske, mange års ledererfaring fra både hospital, hjemmepleje og plejehjem – og en stærk faglig og menneskelig tilgang – ser hun frem til at videreudvikle det gode arbejde på Skovsminde.
“Jeg glæder mig til hver eneste dag. Der er så mange spændende opgaver og gode ting i gang allerede, som jeg ser frem til at være en del af og bygge videre på,” siger Berit med et smil.
Passion for ældreområdet
Berit er uddannet sygeplejerske og har suppleret sin faglighed med både en diplomuddannelse i ledelse og Rigshospitalets lederuddannelse. Hun har været leder på flere hospitalsafdelinger, i hjemmeplejen og på forskellige plejehjem. Blandt andet har hun været med til at starte et plejecenter op helt fra bunden, været teamleder for hjemme-respiratorgrupper og været involveret i at etablere en pædiatrisk lægepraksis.
“Jeg har prøvet mange forskellige ting, og jeg føler mig enormt privilegeret i forhold til det. Men hver gang jeg vender tilbage til plejehjem, føles det som at komme hjem.”
Læs også: Sådan er det at bo på Skovsminde Plejecenter
Et hus med hjerte og gode værdier
Det var især Altidens værdier om ”Den gode dag” og den rare stemning på Skovsminde, som tiltrak Berit til stillingen som centerleder.
“Det, jeg mødte, da jeg trådte ind ad døren på Skovsminde første gang, var varme, venlighed og en helt særlig måde at være sammen med beboerne på. Personalet smilede, talte med respekt og havde glimt i øjet. Man kan mærke, at det her er et godt sted at være, både for beboere og medarbejdere.”
Berit har et stærkt fokus på demensområdet og har tidligere arbejdet med både Demensrejseholdet og Tom Kitwoods model om personcentreret omsorg, som allerede er implementeret på Skovsminde. Hun ser nu frem til at bygge videre på det arbejde og skabe en hverdag med høj faglighed, værdighed, trivsel og livsglæde.
Læs også: Stor opbakning til årets affaldsindsamling

En god dag – hver dag
For Berit er det afgørende, at både beboere og medarbejdere trives, og at hverdagen er meningsfuld og levende.
“Når medarbejderne trives, smitter det af på beboerne. Vi skal huske at have det sjovt og rart sammen. Det er nemt at skabe en god fest, men det vigtigste er at skabe en god hverdag.”
Beboergennemgange og personalemøder er i forvejen en fast del af rytmen på Skovsminde, men Berit ønsker at øge hyppigheden for at sikre en endnu tættere opfølgning, faglig sparring og tidlig indsats. Samtidig ønsker hun at være en synlig og nærværende leder, der prioriterer en flad ledelsesstruktur og en åben dialog i hverdagen.
”Jeg vil gerne være medskaber af et plejecenter, hvor vi er tæt på hinanden, og hvor min dør står åben.”

Værdighed i hverdagen og i fællesskabet
For Berit handler værdighed ikke kun om omsorgen i plejen, men også om det liv der leves mellem måltider, medicin og morgenrutiner. Hun fremhæver de aktiviteter, der skaber liv og glæde, som vigtige dele af det at understøtte et værdigt ældreliv.
“Forleden var 20 beboere i den lokale biograf, takket være et stærkt samarbejde mellem vores aktivitetskoordinator og frivillige. Det er ikke mange plejehjem, der tager i biografen, men det gør en stor forskel.”
Berit nævner også en pizzadag – støttet af det lokale erhvervsliv – som for nylig samlede både beboere, pårørende og personale. For hende er sådanne initiativer ikke blot hyggelige afbræk, men centrale elementer i en hverdag, hvor beboerne føler sig set og inkluderet.
Ifølge Berit skal livet på plejehjem føles som en fortsættelse – ikke en afslutning – på det liv, man kender. For det er netop sådan, vi skaber værdige rammer og ægte livsglæde i hverdagen.
Et af de steder, Berit allerede har rettet blikket hen, er plejecentrets caféområde i stueetagen, som hun drømmer om at gøre til et naturligt samlingspunkt for beboere og pårørende, også i aftentimerne.
“Tænk, hvis man som pårørende kunne invitere sin mor ned i caféen og spise sammen i hyggelige omgivelser. Det giver en følelse af at ”gå ud” sammen, selvom man er hjemme.”

Den svære afsked
For Berit er det vigtigt, at personalet ikke kun er fagligt dygtige, men også til stede som medmennesker, der kan rumme og støtte op om de sårbare overgange. De livsfaser, hvor både beboere og pårørende står midt i store forandringer og svære følelser.
En oplevelse fra en tidligere stilling på plejehjem står stadig klart i hendes bevidsthed:
En ældre mand med demens flyttede ind, og sammen med sin hustru måtte han tage afsked med det liv, de havde delt. Der opstod et rørende øjeblik af kærlighed og sorg. En stille og langsom afsked mellem to mennesker, som vidste, at hverdagen aldrig ville blive den samme igen.
Oplevelsen satte sig dybt hos Berit og blev et tydeligt billede på, hvor gennemgribende alderdommens forandringer kan være – ikke kun for den enkelte, men også for de pårørende. Det illustrerede, hvor smertefuld en afsked kan være, især når den sker gradvist, og en ægtefælle må give slip på det liv, man har delt, fordi den anden ikke længere kan blive boende derhjemme.
“Vi skal have øje for, at en indflytning på plejehjem også kan være en afsked – en langsom og smertefuld én. Det er endnu en vigtig grund til at møde beboere og pårørende med forståelse og nærvær. Det er en central del af vores omsorgsopgave.”
Skovsmindes styrke er menneskene
Skovsmindes største styrke er medarbejdernes nærvær og faglighed, mener Berit.
“Der er så meget omsorg og respekt i huset. Det rører mig dybt, og jeg føler mig både stolt og taknemmelig over at være en del af det.”
Sammen med medarbejderne og de mange frivillige, som bakker op om aktiviteterne på Skovsminde, glæder Berit sig til at videreudvikle stedet med udgangspunkt i det, der allerede fungerer rigtig godt.
“Vi skal holde fast i den gode stemning og det nærvær, der præger hverdagen her. Og så skal vi sammen skabe endnu mere liv, fællesskab og faglig udvikling – og sammen skabe det Skovsminde, vi ønsker.”

