Altiden socialområdet

Naturen skaber ro og fællesskab

Altiden Ekko Østergaarden udendøre shelter

På Altiden Ekkos botilbud Østergaarden har de fået et ekstra rum. Rummet er naturen, hvor borgere og personale i fællesskab har skabt rammerne for at bruge naturen endnu mere i dagligdagen. De nye faciliteter har allerede flittigt været i brug.

Det nye shelter

På Østergaarden er deres nye shelter blevet bygget færdigt, hvor de også har fået et bålsted, som de kan samles rundt om. Borgerne har endnu ikke sovet ude i shelteren, men det har skabt nogle rammer, som betyder, at det både er nemmere og mere attraktivt for både borgere og personale at samles udenfor i naturen.

”Når man sidder i naturen rundt om et bål, så flytter det fokus for borgerne. Det skaber en helt særlig ro i de timer, vi er ude,” siger Stefan Nielsen, der er daglig leder på Østergaarden.

“Vi bruger naturen så meget som muligt i vores hverdag”

Altiden Ekko Østergaarden udendøre shelter

Ro rundt om bålet

Timerne udenfor kan noget helt særligt, mener Stefan Nielsen.

”Når vi tænder bålet, så trækker det hurtigt flere til. Så selvom vi måske kun er to – tre stykker i begyndelsen, så kommer der stille og roligt flere til. Så nyder vi roen og stemningen rundt om bålet. Der opstår en helt særlig ro hos borgerne. Det flytter fokus fra nogle af hverdagens udfordringer og over på nuet,” siger Stefan Nielsen, der mener, at naturen generelt er vigtig i det pædagogiske arbejde.

Læs mere: ”Artikel”

”Vi vil gerne udforske endnu mere, hvordan vi kan bruge naturen i det pædagogiske arbejde. Når vi sidder rundt om bålet, så forsvinder den asymmetri, der kan være i forholdet mellem pædagog og borger. Man får talt sammen på en anden måde. Og der opstår et større ligeværd. Når vi laver snobrød rundt om bålet, så skal man vente på hinanden, man skal tage hensyn, og man er lige lang tid om at få bagt det snobrød,” siger Stefan Nielsen.

Altiden Ekko Østergaarden udendøre shelter

Fællesskabet i naturen

Hen over sommeren håber Stefan Nielsen derfor, at de får brugt de nye faciliteter udenfor endnu mere. Og måske også at flere af borgerne får overnattet uden for i det nye shelter.

”Vi har tidligere været på tur med borgerne, hvor de har prøvet at sove i shelter. Så mon ikke vi i løbet af sommeren kommer til at sove ude et par nætter. Vi får se,” siger Stefan Nielsen.

Læs mere om botilbuddet Østergaarden