Ældreområdet

Altiden Fribo Greve skabte rum for refleksion og støtte til pårørende til beboere med demens

Fribo Greve inspirationsaften september 2024

Pårørende til borgere med demens fik inspiration og luft for tanker og svære følelser, da friplejehjemmet Fribo Greve bød velkommen til en aften med forfatterne bag bogen ’Stærkere samvær med højtlæsning’. Arrangementet blev positivt modtaget af både lokale og eksterne deltagere og havde til formål at støtte demensramte beboere og deres pårørende.

Højtlæsning kan skabe nærvær

Hvad skal der til for at forbedre samværet mellem et menneske med demens og dennes pårørende? Sådan lød temaet, da Altidens friplejehjem Fribo Greve inviterede til inspirationsaften mandag d. 30. september.

Lige knap 10 deltagere lyttede med, da forfatterne og søstrene Majse Albeck og Sussi Albeck præsenterede deres nye bog: ’Stærkere samvær med højtlæsning’, som indeholder 74 nøje udvalgte tekster, der giver inspiration til samværet mellem mennesker med demens og deres pårørende.

Tanken med bogen er, at man læser den i fællesskab f.eks. ved højtlæsning, da man på denne måde får en fælles oplevelse, som kan skabe nærvær, tryghed og trivsel.

Aftenens deltagere talte pårørende til familiemedlemmer med demens, både fra Fribo Greve og udefra, samt to af Greve Kommunes demenskoordinatorer.

“Jeg er glad for, at vi kunne være med til at skabe rammen for formidlingen af denne bog; En metode hvor både pårørende og personale med ord og tekst kan åbne døre til minder og nærvær, da mange har svært ved at finde noget at være sammen om, når demensen forstyrrer,” siger Fribo Greves centerleder Line Havshøi, der selv deltog ved arrangementet sammen med aktivitetsmedarbejder og ergoterapeut Caroline.  

Bogen Stærkere samvær med højtlæsning
Bogen ‘Stærkere samvær med højtlæsning’ er skrevet af søstertrioen Majse Albeck, Sussi Albeck og Lillan Albeck.

En lettere vej til kommunikation

Bogens forfattere har selv haft demens tæt inde på livet, hvilket inspirerede dem til at skabe en bog med tekster, sange og illustrationer, der kunne være til gavn for demensramte og deres pårørende.

”Der er mange forskellige demenstyper, og man er på vidt forskellige niveauer i sygdommen. Så hvordan strikker man sådan en bog sammen. Det skulle gerne appellere så bredt som muligt,” fortalte Sussi Albeck om tilblivelsen af bogen.   

Bogen er inddelt i 8 kapitler, som hvert indeholder et bredt udvalg af litteratur, sange og billeder, som er nøje udpeget til at ramme genkendelige temaer for ældre generationer. Nogle af teksterne er skrevet af forfatterne selv, mens andre stammer fra kendte forfattere.

Derudover har skuespiller Bodil Jørgensen, hvis mor blev diagnosticeret med demens som 73-årig, bidraget til bogen med historier fra sin barndom og ungdom.  

Forfatterne Majse Albeck og Sussi Albeck Fribo Greve september 2024
Forfatterne Majse Albeck og Sussi Albeck modtog et stort bifald fra deltagerne.

Højtlæsning fra bogen kan ifølge forfatterne bruges til at give forskellige indgange til samtaler og stimulere sanser og erindringer hos mennesker med demens. På den måde kan det være lettere for den pårørende at finde en vej til at kommunikere. Og det fremmer relationen mellem parterne.  

Samtidig indeholder bogen også oplæg til forskellige aktiviteter, som man kan lave med den demensramte.

”Bogen indeholder også ideer til forskellige aktiviteter, som jeg selv kunne have brugt dengang. Hvad kan man f.eks. gøre, når det er vinter? For mange ældre med demens er det ikke så let lige at gå ud og mærke sneen. Så må man jo tage sneen ind i rummet, hvor man er,” sagde Sussi Albeck.

Læs også: Man bliver aldrig for gammel til at få nye venner

Tanker om sorg

Halvvejs gennem arrangementet åbnede forfatterne op for spørgsmål og indspark fra deltagerne. Det fik flere pårørende til at dele ud af erfaringer og refleksioner fra deres oplevelser med demensramte familiemedlemmer.

”Jeg sad i dag og læste i en sangbog med min mand, og han blev meget følelsesbetonet. Og så bliver jeg det også. Og det er ikke altid lige det, man har lyst til, så det er lidt en afvejning. Men man kan ikke altid vide, hvornår vi er der. Han bliver bevæget, og det er jo en dejlig fornemmelse, men det er lidt svært for mig at se. Jeg bliver påvirket af det,” fortalte en af de pårørende, hvis kommentar blev fulgt op af en af kommunens demenskoordinatorer:

”Jeg tænker, at det er der, I mærker hinanden bedst. Man tror, at man er langt fra hinanden. Og så lige pludselig, er det følelsen der gør, at vi bliver knyttet sammen.”

Herefter drejede samtalen sig over på begrebet ”ventesorg”, som er den sorg, man kan opleve, mens man venter på at miste en, der er alvorligt syg. Eller som man kan opleve på grund af de forandringer, der kan ske hos et menneske med demens.

Fribo Greve inspirationsaften med pårørende og forfatterne Majse Albeck og Sussi Albeck.
Aftenen lagde op til gode snakke mellem deltagerne og forfatterne.

”Man går ind i sig selv med en dyb sorg over, at man er ved at miste det menneske, som man har levet sammen med igennem så mange år. Det menneske forsvinder jo eller er forsvundet, og i det ligger der jo en sorg. Men den bliver tit overdøvet af alt det praktiske,” reflekterede en af de pårørende.

Læs også: Line Havshøi er ny centerleder for Altiden Fribo Greve

Jeg glæder mig til at bruge bogen

Bogen er ifølge forfatterne den første af sin slags. Og med den positive respons, forfatterne allerede har modtaget, tyder meget på, at bogen imødekommer et behov hos mange mennesker med demens inde på livet.

Under aftenens arrangement nævnte flere pårørende, at de ofte har vanskeligt ved at finde på nye ting at snakke om og være sammen om med deres demensramte familiemedlem. I den kontekst blev bogen fremhævet som et godt fælles tredje og som et supplement til at bygge bro.

”Jeg synes, det var et rigtig godt arrangement. Jeg glæder mig til at tage bogen med til min mor. Jeg tænker at så noget som historier fra barndommen, der tror jeg, at hun måske kan sige nogle ting. Selvom hun har alzheimers og vaskulær demens, så er der stadig nogle ting, hun kan huske. Hun er mest ramt på det, der skal ske i dag og i morgen. Jeg tror, at bogen kan hjælpe lidt til de der tidspunkter, hvor man ikke helt ved, hvad man skal tale om,” sagde Gitte, hvis mor bor på Fribo Greve.

Pårørende til inspirationsaften på Fribo Greve september 2024
Flere af de pårørende nævnte under aftenens arrangement, at det til tider kan været svært at finde noget at tale om.
Pårørende Gitte på Fribo Greve september 2024
Gitte glædede sig til at afprøve bogen med sin mor, som bor på Fribo Greve.

Ny inspiration og støtte

For Fribo Greves centerleder Line Havshøi var det godt at se, at arrangementet blev taget så positivt imod af de pårørende og kommunen:

”Det var fantastisk at se, hvordan de pårørende fandt arrangementet berigende.Og at de gik derfra med ny inspiration og idéer til, hvordan de kan styrke samværet med deres familiemedlem, der lever med demens.” 

“På Fribo Greve ønsker vi at styrke relationen mellem vores beboere og deres pårørende. At være pårørende til en person med demens kan være udfordrende og krævende, og derfor er jeg glad for, at vi kan støtte og hjælpe gennem arrangementer som dette.”

Bogen ’Stærkere samvær med højtlæsning’ er skrevet af søstertrioen Majse Albeck, Sussi Albeck og Lillan Albeck og kan købes hos alle landets boghandlere.