Ældreområdet

Frivillig på Altidens plejehjem: “Man får så meget tilbage”

Altiden plejehjem frivillig vogn

Der er mange måder at være frivillig på i Altiden. Alt fra at komme og gå en tur med en beboer, hygge og drikke kaffe, hjælpe til ved større og mindre arrangementer, eller som Jette Høier sørge for, at beboerne har mulighed for at få lidt fornødenheder, når hun går en tur med sin kioskvogn med alt fra shampoo og tandpasta til chokolade og slik. Til stor glæde for både beboerne og Jette selv, der kun kan anbefale det at være frivillig.

Den lille kørende kiosk

71-årige Jette Høier er frivillig hos Altidens Christians Have Plejehjem i Solrød. Hver anden torsdag kører hun rundt med en lille kioskvogn med alskens ting og sager, som beboere kan købe.

Vi har et set up, hvor jeg låner den vogn, de har i cafeen, og så sætter jeg de ting op, som jeg har med

”Jeg har altid lidt shampoo, tandpasta, hoveder til el tandbørste, engangsvaske klude og andre faste ting og sager med. Men nu er de jo efterhånden også begyndt at fortælle mere præcist, hvad de gerne vil have. Selv om det faktisk har taget sin tid. Egentligt er det sådan noget, familierne skal sørge for, men det måske ikke alle, hvor det går lige efter planen, og for nogens vedkommende bor deres pårørende langt væk. Men så har de mig og min vogn.”

Altiden plejehjem frivillig ældre beboer

Jette har også et dejligt udvalg af søde sager på sin kioskvogn.

Kommer gerne forbi en ekstra gang

Idéen til kioskvognen opstod før Corona. Jette og aktivitetsmedarbejder Vibeke Quistorff faldt i snak omkring muligheden for at tilbyde beboerne lidt ekstra mulighed for at købe lidt nødvendigheder.

”Jeg var frisk på det fra starten,” husker Jette, som også tager imod specielle ønsker fra beboerne.

”Det er nemt for mig, for jeg arbejder i Netto, og så handler jeg i Netto til beboerne. Det gjorde jeg hver uge indtil Coronaen lukkede ned for alt, og jeg savnede virkelig kontakten til beboerne under hele den periode. Så det var så dejligt, at jeg kunne starte igen her for ca. to mdr. siden. Nu kommer jeg så fast hver 14 dag, men får jeg en bestilling den dag, jeg er er der, så kører jeg over med den dagen efter eller dagen efter. Jeg har ikke noget problem med lige at køre forbi, det behøver ikke at vente til ugen efter.”

Læs mere: ”Artikel”

Altiden plejehjem frivillig ældre beboere

Alle er rigtig glade for Jettes besøg.

Hvad laver man som frivillig?

At frivillig i Altiden kan omfatte mange forskellige ting, og det kan foregå i kortere eller længere tidsrum – tilpasset den enkelte frivilliges muligheder. Alt fra at komme en times tid og gå en tur med en beboer eller cykle tur med Christinia cykel, til at hjælpe med kagebagning, fredagsbar, foredrag, bankospil, ordne udendørsarealer eller give en hånd med ved større arrangementer. Det er altid noget, der bliver afstemt med plejehjemmets aktivitetskoordinator.

Når Jette f.eks. ankommer om torsdagen, gør hun vognen klar, og så tager hun en tur rundt til de forskellige bogrupper.

”Så får vi os en snak, og de får deres ting, mens vi sidder der sammen. Jeg har ingen fast tid på, hvor længe jeg der, for jeg skal ikke være hjemme på et bestemt tidspunkt.  Jeg har også altid lidt ekstra godt med, lidt chokolade og slik. Men jeg går ikke rundt og banker på hos beboerne, undtaget hos to damer, hvor jeg ved med sikkerhed, at de skal have noget. Jeg vil jo ikke virke påtrængende.”

Det giver så meget. Du får så meget igen

Du får så meget igen

For Jette er det at være frivillig utroligt givende, og hun nyder at tale med de ældre, og hygge om dem.

”De ældre ved jo så meget, og de vil gerne dele ud af det. Så er det nærmest ligegyldigt, hvor gammel man selv er. Jeg er 71, og jeg får stadig noget at vide, som jeg ikke vidste. Og så er her så dejligt at være hos Altiden, og jeg kan godt lide sådan, som man er overfor de ældre. De gør så mange ting for dem, og tonen er rigtig god. Der er overskud til nærvær. Så jeg har allerede krydset mit værelse af her på Christians Have – og sagt til dem, at de kan de godt reservere det til mig. Jeg vil være her, når det bliver min tid,” slutter Jette med et stort smil.

Læs mere om Altidens Christians Have Plejehjem