Ældreområdet

Ny køkkenleder på Fribo Holte: ”Jeg har altid gerne ville have mit eget køkken”

juni 23, 2022
Altiden Fribo Holte Lotte Schjødt køkkenleder

Så langt tilbage som Lotte Schjødt kan huske, har hun gerne ville stå i spidsen for et produktionskøkken. Og nu er drømmen gået i opfyldelse. Den 1. juni overtog hun ansvaret for køkkenet på Altiden Fribo Holte. Nu ser Lotte frem til at videreudvikle det gode måltid med udgangspunkt i tanken, om at alt bliver lavet fra bunden, og til endnu mere nærvær med beboerne og de øvrige ansatte på friplejehjemmet.

Nærvær, gode snakke og dejlig mad

En dejlig duft af hjemmebag, ny stegte fiskefileter og lækre salater. I køkkenet på Fribo Holte mærker man med det samme den passion, som Lotte Schjødt har omkring mad.

”Jeg elsker at lave mad,” fortæller hun med et stort smil. ”Og jeg kan rigtig godt lide at gøre det her, hvor beboerne lige kommer forbi og snakker lidt, og de giver både ris og ro. Det er med til at give en god dag.”

Altiden Fribo Holte Lotte
Køkkenleder Lotte Schjødt, (th) sammen med sine to kolleger i køkkenet, Allan Collonette og Mia Balling Villadsen.

På Fribo Holte har køkkenet en nemlig ganske særlig plads – i hjertet af plejehjemmet lige ved indgangen og der, hvor mange i løbet af dagen kommer forbi på vej fra den ene del af huset til den anden. Nogen ville måske have betænkeligheder ved at stå i et åbent køkken, hvor alle og enhver kan kigge ind og følge med, men Lotte synes, det er fantastisk.

”Jeg havde måske lidt frygtet, at det kunne være en smule hæmmende en gang imellem, at man ville have fornemmelsen af at skulle passe på med ikke at rode for meget. Men det er altså fantastisk,” forklarer hun med begejstring.

”For selv om vi står her og har drønende travlt, og egentligt er lidt tidspressede, så kommer der lige en og skal snakke. Jamen, så gør vi det. Og man finder hurtigt smilet frem og tager sig den tid, det tager. Jeg kan godt lide, at vi er centralt i huset. Jeg har været vant til fra tidligere steder at holde til i en selvstændig bygning, hvor vi aldrig så de beboere, vi lavede mad til. Det kan godt føles lidt koldt og hengemt, men sådan er det slet ikke her. Her er der nærvær. Og det kan godt være, det kun er en procentdel af beboerne, som vi ser, men det giver stadig nærvær. At have kontakt med dem, som vi laver maden til. Jeg tror ikke, folk ser skævt til, at det er et arbejdende køkken. Jeg tror mere, de ser, at vi går og laver noget. At når vi har bagt kage eller brød, jamen så står det fremme og dufter. Det, håber jeg meget, er det folk ser – og at de ikke kun kigger ind til opvasken,” griner Lotte.

Jeg vil gerne have endnu mere nærvær og endnu mere kontakt til beboerne. Jeg vil gå langt for, at det kommer til at køre rigtig godt

Velsmagende supper er en del af menuplanen.
Lækker salat i smukke farver.

Læs mere: Festlig dag med rejsegilde for Altiden Fribo Greve

Fuld fart på hele dagen

En normal dag for Lotte og hendes team bestående af Allan og Mia starter med, at de møder ind kl. 7, og så står opvasken fra dagen før ellers klar til dem. Alt det, der har været ude i bogrupper dagen før, det skal ryddes væk. Dernæst er der varer, som skal sættes på plads, og så starter den egentlige produktion af maden til beboerne.

”Vi laver menuplanen i fællesskab for en uge ad gangen. Og så er vi lige ved at starte et projekt op, hvor vi skal have møder med nogle beboere for at få inspiration til, hvad det mere præcist er, de gerne vil have. Vi ved godt overordnet set, at de er glade for gammel traditionel mad – frikadeller med stuvede ærter og gulerødder, en hakkebøf eller forloren hare. Så det klassiske, traditionelle danske køkken, og det skal man være ok med. Hvis vi så gerne selv vil have lidt udfordringer, så prøver vi at gøre det endnu mere lækkert, give det et tvist. Det kan fx være omkring den kolde mad, hvor smørrebrødet bliver lidt anderledes, kagerne bliver lidt ekstra pyntet, og brødet kan vi også lege med.”

Klassisk smørebrød får ind imellem et lille tvist.
Lotte Schjødt nyder, når der er travlt i køkkenet.

Læs mere: ”At kunne hjælpe et menneske til at kunne selv er en gave”

Godt med protein og smagsgivere

I køkken på Altiden Fribo Holte er der naturligvis fokus på ernæring og på at tilføje og tilsætte lidt ekstra godt til de mange ældre, hvor appetitten er blevet mindsket med årene.

”Når det gælder sovs f.eks., så tilsætter vi gerne en smørbolle, og der kommer som regel lidt piskefløde i også til lige at runde af med. Kartoffelmosen er med smør og med sødmælk. Evt. også piskefløde der. Vi har nogle beboere, der får supper hver dag, og der kommer vi så f.eks. linser og også piskefløde, så vi får tilsat noget godt protein og fedt. Det er i det hele taget noget, jeg har med i overvejelserne generelt – hvor kan jeg tilsætte nogle hurtige kalorier og noget godt protein uden at ødelægge smag og konsistens.”

Farver og dufte skaber stemning.
Lidt sødt og en kop kaffe er altid dejligt.

Sanseindtrykket i forhold til maden spiller også en vigtig rolle på Altiden Fribo Holte. For udover at Lotte og hendes team laver og forbereder maden i dagtimerne, hvor alle kan se og dufte den, så kommer måltiderne rundt til de forskellige boliggrupper, hvor medarbejderne står for at varme den op – og i nogle tilfælde færdigtilberede.

”Det kan være en forloren hare, hvor vi laver farsbrødet klart, og så tilbereder de den færdig ude i bogrupperne,” forklarer Lotte. ”Eller en hakkebøf, der også skal steges, det giver jo også den der dejlige duft af mad. Og de beboere og ansatte, der kommer forbi her i løbet af dagen, og ser og dufter maden – de siger det jo videre til de andre; ”Nej, det dufter fantastisk, det I/vi skal have i dag. Så der får man også den der forventningsglæde,” siger Lotte, der selv glæder sig rigtig meget til fremtiden i køkkenet.

Det bliver rigtig godt. Jeg glæder mig meget til at se, hvad vi får udviklet os til