Et godt liv med demens bygger på en forudsigelig og tryg hverdag med meningsfulde aktiviteter fyldt med glæde, nærvær og fællesskab. I Altiden har vi flere tilbud til borgere med demens både på vores plejecentre samt vores dagtilbud.
”Det handler om at se det hele menneske bag sygdommen og fokusere på det, som de stadig kan på en værdig og respektfuld måde,” forklarer Gitte Andersen, der har mere end 20 års erfaring med at arbejde med borgere med demens og er leder af Plejecenter Bakkebo og dagcentret Holbohave.
”Vi møder borgere med demens, der hvor de er og støtter dem i at skabe gode oplevelser lige her og nu. Det er de små stjernestunder i hverdagen, som en tur til vandet, kaffe på terrassen eller at trække sig tilbage med et puslespil, som betyder noget. Det er hjertet, som husker, og den gode følelse fylder kroppen længe efter.”
Den enkelte i centrum
Den enkeltes livshistorie er vigtig for at skabe de bedste rammer for borgere med demens. ”Når vi møder borgeren første gang, så bruger vi altid god tid på at lære dem godt at kende i et tæt samarbejde med de pårørende. Hvad kan de, og hvad har de brug for hjælp til? Hvad interesserer de sig for? Og hvordan har de levet tidligere? Måske har de været glade for blomster og for at gå i haven, så er det jo helt oplagt, at de skal med i vores dejlige have. Hvis de har været glade for at lave god mad, så inviterer vi dem med i køkkenet, hvor de får hjælp til fortsat at glæde andre med deres gode mad,” forklarer Gitte.
Grin og godt humør fylder vores hus
Det er en svær situation for de pårørende at se den, de elsker, og måske har delt et helt liv med, forsvinde til en anden verden. På Holbohave, der er Altidens dagcenter for borgere med demens, kan borgeren komme i dagtimerne og nyde samværet med andre. Her er daglige gåture og anden fysisk aktivitet, som kan være med til at udskyde demenssygdommen, samt kognitiv stimulation og socialt samvær. Dagcenteret giver de pårørende et pusterum i hverdagen, som de kan trænge til, da de støtter deres kære hele døgnet. På Holbohave er man fælles om hverdagens mange opgaver som at lave mad, bage, gå i haven, passe dyrene og udføre andre praktiske hverdagsopgaver, som planlægges i fællesskab. Nye venskaber opstår igennem de gode oplevelser. Gitte fortæller: ”Vi kan se, at venskaber stadig fylder meget i borgerens liv, og at det giver fornyet energi at lave ting i samvær med andre. Det er fantastisk at opleve grin og godt humør fylde vores hus og se, hvordan borgeren liver op i samspil med andre.”