”Wauw” – sådan lød reaktionerne fra en canadisk delegation på 30 fagpersoner, da de blev inviteret indenfor på friplejehjemmet Fribo Holte. Formålet: At lære af den danske ældrepleje og tage erfaringerne med hjem til Canada.
Inspiration fra Altiden og den danske model
Hvad kan canadierne lære af ældreplejen i Rudersdal Kommune? Tilsyneladende en hel del, hvis man spørger canadierne selv. Og derfor rullede i mandags en stor turistbus fyldt med 30 canadiere ind på parkeringspladsen til Altidens plejehjem Fribo Holte. Turen var en del af det dansk-canadiske eksportprojekt ’Danish-canadian eldercare platform’. Dette er et initiativ under Udenrigsministeriets The Trade Council (eksportrådet).
De canadiske deltagere, som talte repræsentanter fra virksomheder og organisationer, der er aktive inden for ældrepleje i Canada, har været på en fire-dages rundtur i Danmark for at observere og lære om den danske tilgang til værdig ældreomsorg og demenshåndtering. Altidens friplejehjem Fribo Holte var et af de første stop på turen.
”Jeg ville gerne se, hvordan Danmark gør det. Jeg har hørt om ældreplejen her, og det har virkelig været en wauw-oplevelse for mig,” lød det begejstret fra deltager og adm. direktør for ældrefællesskabet Shepherd Village, Wendy Beckles, under besøget på Altiden Fribo Holte.
Læs mere: Jørgen har fundet tryghed for både sin kone og sig selv på Fribo Holte
Den største forskel
I Canada oplever beboere på plejehjem ikke den samme grad af frihed som i Danmark. Det skyldes bl.a. at forskellige regler og retningslinjer stiller andre og i nogle tilfælde strengere krav til bygningernes indretning, arkitektur og dermed ældrepleje. F.eks. skal døre i fællesarealer være låst, ligesom udendørsområder er aflåst, indhegnet og fuldt monitoreret. Derfor var Fribo Holtes frie og hjemlige rammer samt grundprincippet om, at hvert individ skal have friheden til selv at vælge, den største forskel, som den canadiske delegation bemærkede og kommenterede på under deres besøg på Fribo Holte.
Hos Shepherd Village, som er Torontos største non-profit ældrefællesskab, arbejdes der henimod at indføre en mere personcentreret ældrepleje med inspiration fra Danmark. Dog er der udfordringer forbundet med dette.
”Den største forskel er at se fleksibiliteten og friheden for beboerne til at gøre, hvad de vil. Vores ønske er at tilbyde personcentreret ældrepleje, som I gør det. Men vi vil ikke kunne have den samme åbne adgang. Der vil være ”lockdown” (nedlukning, red.). Det vil være kode ind – kode ud,” sagde adm. direktør Wendy Beckles og tilføjede:
”Man vil jo gerne have, at folk skal føle, at de ikke er kommet ind i et fængsel, men at det er et hjem væk fra hjemmet”
Læs mere: Mød sygeplejefaglig leder på Altidens friplejehjem Fribo Holte, Anna-Marie Johannessen
Et tilsvarende perspektiv kom fra deltager og arkitekt Anthony Bateson fra arkitektfirmaet MMMC Inc. Architects:
”I Ontario er der meget fokus på at tage sig af folk, gøre ting for dem, beskytte dem. Også mod dem selv. Der er en god grund til, at vores myndigheder har fastsat disse regler. De ønsker at håndtere risikoen, og de ønsker at forhindre, at folk kommer til skade. Men samtidig kan man ikke benægte, at det mindsker fokusset på at give personen selvbestemmelse og kontrol over eget liv.”
“Det er dejligt at se et miljø, hvor selvbestemmelse er opmuntret og en integreret del af, hvordan bygningen er sammensat og designet”
Empowerment og hjemlighed
At give de ældre styrken og hjælpen til at tage kontrol over egne livsvilkår med ”empowerment” i stedet for at behandle alle som ”patienter i en seng,” var for arkitekt Anthony Bateson en forfriskende tilgang til ældrepleje.
”Her er der meget mere fokus på at opmuntre de mennesker, der bor her, til selv at gøre de ting, som de er i stand til. En af de største forskelle, jeg har set, synes at være fokusset på empowerment.”
For flere af de canadiske deltagere, herunder adm. direktør Wendy Beckles, var besøget en særdeles øjenåbnende oplevelse.
”Det var øjenåbnende, jeg nød det virkelig (…) Selv fra da vi kom og så de små postkasser, der tænkte vi bare wauw. Her er ikke den der institutionelle følelse.”
“Farverne, indretningen – det føles hjemligt, og det er det, man ønsker. Fordi man også tænker på sig selv. Når vi selv når det her stadie i vores liv, så er det det her, man gerne vil have”
Adm. direktør i Altiden, Jan Wilken, som var med under besøget på Altiden Fribo Holte var glad og taknemmelig for interessen for Altidens ældremodel og gæsternes rosende ord.
”Det er spændende, at vi kan inspirere andre i forhold til, hvordan vi gør det i Danmark. Vi har noget at byde på i forhold til ældreplejen, i forhold til både indretning, teknologi og måden vi leder i omsorgen. Samtidig var det også interessant at høre lidt om, hvordan de gør i Canada, som er meget anderledes end vores tilgang.”