Altiden socialområdet

Botilbuddet Landerupgaards første student: Nicklas fik 12 i huen

Altiden landerupgaard Niklas student med hue

Med et flot 12-tal i mundtlig historie kunne 19-årige Nicklas fejre sin studentereksamen med maner tilbage i juni. Og det blev gjort med både bobler og lykønskninger på dagen. Og den traditionelle studentervognskørsel, som også lagde vejen forbi botilbuddet Landerupgaard, hvor Nicklas bor. Selv beskriver han gymnasietiden som lidt af en rutsjebanetur. Men han har specielt nydt at kunne fokusere på sin store interesse for matematik.

Valgte selv Campus Vejle

Nicklas tog oprindeligt det første år på IBC i Kolding. Men da han flyttede til Landerupgaard, søgte han selv ind på Campus Vejle HHX og blev optaget. Og selv om begge gymnasier ligger i trekantområdet, mærkede Nickals alligevel en vis forskel på det to steder. Også selv om det stort set var den samme linje, han gik på begge steder.

”Det var interessant at opleve, at der alligevel var forskel på, hvordan eleverne er,” fortæller han.

”I Kolding var jeg i en klasse, hvor vi generelt alle var meget talstærke. men da jeg så kom til Vejle, hvor vi alle sammen havde matematik og virksomhedsøkonomi, så oplevede jeg, at det trods alt ikke var alle, der var lige talstærke. Og jeg kunne konstatere, at der var lidt mere sproglig interesse blandt flere af dem, som jeg gik på gymnasie med i Vejle.”

Støtte og struktur

Med udgangspunkt i matematik og virksomhedsøkonomi på A-niveau var den største faglige udfordring for Nicklas i gymnasietiden den store tværfaglige opgave, SOP, som skrives på tredje året. Nicklas‘ opgave tog afsæt i to tunge fag – virksomhedsøkonomi og internationaløkonomi.

Det meste klarede han selv, men lidt hjælp fra personalet på Landerupgaard var godt at have i baghånden.

”Der var lige en enkelt gang eller to i forbindelse med forberedelsen til den store skriftlige opgave, hvor det var en hjælp det med at have én, der kunne sætte nogle deadlines”

”F.eks. sådan noget med, at på det her tidspunkt skal du have undersøgt det her. Hvor man lige får det indledende arbejde struktureret, for så snart jeg begyndte at skrive selve opgaven, så strukturerede den egentligt sig selv. Forarbejdet er dog ikke altid ligefrem. Men derudover i forhold til det daglige skolearbejde, det har jeg rodet meget selv med. Det har jeg ligesom kunne tage i den rækkefølge og tempo, der passede bedst.”

Studenterkørsel over to dage

Efter den veloverståede eksamen, der medførte 12-tallet i huen, var næste store fejring den traditionelle køretur med studentervognen. Og ikke bare én dag, men to dages kørsel blev det til.

Altiden landerupgaard Niklas student hal pyntet
Altiden landerupgaard Niklas student studentervogn

Hallen på Landerupgaard var pyntet op til fest, da studentervognen kom forbi.

Altiden Landerupgaard Niklas student 2023 hal grene pynt

”Den første dag blev vi en time forsinket, og der var vi afsted i lige knap 10 timer. Og den anden dag, der var det så 9,5 timer,” husker Nicklas.

Og turen gik selvfølgelig også forbi Landerrupgaard, hvor personalet i forvejen havde talt med de mest nysgerrige af de øvrige beboere, og afstemt med Nicklas, hvad der skulle serveres, og hvordan der skulle pyntes op.

”Der var et par rigtig fine klassekammerater, som var sat til at planlægge alt det med studenterkørsel,” fortæller han.

”Et par uge før vi blev studenter, fik jeg besked fra dem for at aftale det bestemte tidspunkt, vi skulle stoppe her. Og så skulle jeg have fat i dem herude, og høre hvordan passer det, og hvor kan vi være og sådan noget. Der fandt vi ud af, at hallen på Landerupgaard passede jo egentlig meget fint. Man må jo regne med en del støj med sådan noget studenterkørsel. Og det er ikke alle beboere her, der er lige gode til det. Eller til hvis der bliver lavet for meget om i tingene. Så derfor brugte vi den hal, vi har her, og så kunne vi ligesom holde det lidt væk, sådan så man var til mindst mulig til gene.”

Hvad sker der nu?

Hvad fremtiden bringer for Nicklas er endnu ikke helt afgjort. Han havde oprindeligt søgt ind på SDU Odense på anvendt matematik, men manglede lige at forbedre sit dansk for at have de adgangsgivende karakterer.

”Det er så den kortsigtede plan, at jeg skal have gjort det. Men det forudsætter nok, at jeg kan finde noget primært aften-og weekendarbejde. Problematikken er, at jeg er usikker på, om jeg kan få nok timer ved at tage et dansk enkeltfag til at være SU-berettiget. Og hvis jeg ikke er det, så er jeg nødt til at have en anden indtægtskilde. Men jeg har planer om at søge ind igen, når jeg har fået styr på det med dansk.”

Altiden Landerupgaard Niklas student 2023 voksenven

Martin, som er Nicklas´ kontaktperson på Landerupgaard, var også med til at fejre den veloverståede eksamen.

Altiden Landerupgaard Niklas student 2023 mor hue

Nicklas´ mor var med på den store dag – klar til at sætte huen på.

Matematik er noget særligt

Nicklas´ generelle interesse for den økonomiske sektor og matematik i det hele taget er ikke begrænset til fagene på handelsgymnasiet eller muligheden for at komme på Universitetet.

”Min fritid er heller ikke fri for matematik”

”Jeg sidder bl.a. og roder med noget kodning, det har jeg gjort siden 8. klasse. Jeg har først rodet regneark, og nu er jeg så også begyndt at flytte over til at kode i Python. Jeg bruger stadig mit regneark en gang i mellem, fordi det har en fantastisk brugerflade. Men den har nogle udfordringer ift. beregninger og komplette talanalyser. Ved siden af det spiller jeg en del PlayStation bl.a. med min lillebror. Men det bliver nedjusteret, fordi han er startet på efterskole, og der har de jo ikke PlayStation. Så det kan kun blive i weekenderne nu.”

Læs mere: Mød Nicki, der er medarbejdernes talerør i Altidens Social bestyrelse

Sæt farten ned

Generelt var én af de ting, som Nicklas glædede sig meget over ved gymnasiet, at han havde noget konkret at bruge tiden på. Og han kan godt mærke nu, hvor han ikke lige har så meget, han skal, så kan dagene godt blive lange. Men så er det godt at have en fritidsaktivitet, som kræver tålmodighed og fokus. Så som at reparere og samle på retro elektronik.

”Lige nu har jeg et ældre stereoanlæg stående i min lejlighed sammen med en hel samling kassettebånd, en del cd’er. Og så har jeg investeret i en walkman,” fortæller Nicklas.

”Det her med at købe en walkman, det kom sig af, at vi har jo alle en eller anden måde at lytte musik på via Spotify f.eks. Og der observerede jeg på mig selv, at jeg blev rimelig god til hele tiden at springe over til noget, jeg også lige vil høre. Så begyndte jeg ligesom aktivt at sætte farten ned på det, jeg lyttede til. Begyndte at høre mere radio. Jeg har fået en internetradio, så der hører jeg også noget norsk indimellem. De har en fin radiostation med musik fra 60’erne og 70’erne.”

“Og udover mine cd’er og kassettebånd, som jeg hører på mit anlæg, så købte jeg altså en walkman. Fordi jeg gerne ville kunne høre kassettebånd andre steder. Det er det her med bevidst at sætte farten ned. Og så et eller andet sted også det med at når der er en ridse i cd’en, så hakker den. Ligesom der er en charme ved analog kassette og båndsalat.”

Altiden Landerupgaard Niklas student 2023 gave

På vej mod nye mål

Men med eller uden stereoanlæg, walkman, regneark og kodning, så er planen for Nicklas lige nu altså at få forbedret sit dansk, så han kan komme ind på studiet på SDU Odense og få gjort brug af den utrolig flotte studentereksamen, han fik – og som studenterhuen med kongeblåt bånd er et tydeligt bevis på.

”Jeg havde overvejet noget finansøkonomi, problemet er bare, at jeg på nuværende tidspunkt er kørt lidt død i teoretisk økonomi. Det kan godt være, at når vi ser et år eller to frem, at det alligevel er den vej, jeg går. Men som det er lige nu, så hedder det matematik.”