Altidens plejecenter på Frederiksberg, Altiden Lindehaven, summer af kultur og nostalgisk højskolestemning i disse dage. Plejecentret er nemlig vært for arrangementet Højskoledage 2023, og billetterne er blevet revet væk.
En drøm gik i opfyldelse
I dagtimerne fungerer det store lokale i Plejecentret Lindehavens stueetage, som et dynamisk aktivitetsrum for beboerne. Men i denne uge, når klokken slår 14, fyldes lokalet med lyden af latter og glade stemmer fra langbordene, klirrende kaffekopper, klaverspil og højskolesang. Arrangementet Højskoledage er tilbage i nye rammer på Plejecentret Lindehaven.
Højskoledage, der har ni år på bagen, er i de forgangne år blevet afholdt på Lotte Plejehjemmet på Frederiksberg. Men da det ikke længere kunne lade sig gøre, faldt valget på Altiden Lindehaven på Betty Nansens Allé på Frederiksberg.
Marianne Nevers, som er aktivitetskoordinator på plejecentret Lindehaven, er ovenud begejstret for den nye mulighed. Hun havde længe gået med en drøm om at indføre et højskolearrangement på plejecentret. Og pludselig en dag fik hun en opringning fra Medborgercentret. Hendes drøm var gået i opfyldelse, – eller som hun selv formulerer det:
”Mit ønske blev givet videre, og så faldt der gudskelov en stor appelsin ned i min turban.”
”Jeg må indrømme, at jeg tror, jeg jublede højere end nogen andre her på Lindehaven. Jeg blev bare så glad. Det har været en drøm for mig så lang tid. Fordi jeg ved, at det har været et stort ønske fra vores beboere,” siger Marianne og tilføjer:
”Mange af beboerne er af den generation, hvor de har været vant til at tage på højskole og været vant til, at det har været en stor del af deres liv. At tage på højskole har simpelthen været en tradition.”
Lindehaven, et oplagt valg
Arrangementet, der blev udsolgt på blot 10 dage, blev skudt i gang med fællessang fra Højskolesangbogen. Og med en velkomsttale fra dagens forstander, som mandag var Karen Gram fra Kvarterhuset Søndermarken.
Hver dag er en ny dag, som arrangørerne siger, og derfor har hver dag også en ny forstander.
Forstanderne er arrangørerne bag Højskoledage 2023: Karen Gram fra Kvarterhuset Søndermarken, Thomas Funk fra Medborgercentret Nordens Plads og Lindehavens aktivitetskoordinator Marianne Nevers.
Med hjælp fra frivillige har de skabt en berigende kulturel oplevelse og et hyggeligt samlingssted i en del af Frederiksberg, som normalt ikke overstrømmes af kulturelle begivenheder.
Dagens forstander Karen Gram fra Kvarterhuset har været med i mange år og er rigtig glad for, at Højskoledage nu lever videre hos Altiden Lindehaven.
“Vi er lidt på yderkanten af Frederiksberg. Vi ville gerne have nogle kulturelle tilbud herud, som borgere og beboere kunne tage del i, og som kunne være med til at skabe fællesskab. Men også være med til at skabe debat og engagement. Der foregår så meget så mange andre steder på Frederiksberg og måske ikke så meget herude, og det ville vi gerne ændre på,” siger Karen og tilføjer:
“Lindehaven var oplagt at have med, fordi de kunne levere nogle gode rammer. De havde også en masse dejlige frivillige, som kunne være med.”
Højskoledage 2023 på Altiden Lindehaven forløber over fire dage og byder bl.a. på oplæg fra kendte forfattere, gribende personlige fortællinger, debatskabende foredrag og koncert.
Læs mere: Jørgen har fundet tryghed for både sin kone og sig selv
Mandagens og dermed Højskoledagenes første oplægsholder, forfatter Birgithe Kosovic.
Nygift som 80-årig
Mandagens program startede med forfatter Birgithe Kosovics spændende portræt af manden, som i manges øjne er danmarkshistoriens største landsforræder, Erik Scavenius.
Herefter var det Lindehavens 80-årige beboer Lars, der stillede sig på scenen og leverede et humoristisk indblik i sit liv. Helt tilbage fra da han lå i sin mors mave, og snedriverne på Djursland var så høje, at hun ikke kunne komme på sygehuset. Lars kunne også opmuntrende annoncere, at han som 80-årig var blevet scoret af en kvinde, som friede til ham i en bil på Strandvejen.
”Hov tænkte jeg. Det er fandme sjældent, at man får et scoringstilbud, når man er 80 år. Så på min 80-års fødselsdag blev vi gift. Så nu er bryllupsdagen til at huske,” meddelte Lars og fik salen til at bryde ud i grin.
Lars’ personlige fortælling indledte sidste punkt på dagsordenen. Det handlede om vigtigheden i, at vores respektive historier bliver fortalt – også sent i livet. Dette gav forfatter, demenskoordinator og besøgsven på Lindehaven, Johnna Baggers, et rørende oplæg om.
Plejehjemmets flødeskum
I alt var godt og vel 65 deltagere mødt op til Højskoledage på Altiden Lindehaven: Heraf behøvede omkring 12 af dem ikke andet end at tage elevatoren ned i stueetagen, nemlig beboerne fra Lindehaven. Samtidig havde fem af plejecentrets frivillige valgt at bruge deres mandag på at hjælpe med at servere kaffe og kage og holde styr på det praktiske i løbet af dagen.
”De frivillige, det er plejehjemmets flødeskum, som jeg altid har kaldt det”
Marianne Nevers, aktivitetskoordinator på Lindehaven.
”Det er så vigtigt, at vi har nogle frivillige, som kommer udefra med pondus. De kommer med livserfaring, en anden kultur, og de har tiden til at sætte sig ned og holde i hånd,” forklarer Marianne Nevers.
Læs også: Frivillig på Altidens plejehjem: “Man får så meget tilbage”
Udover de frivillige, som er tilknyttet Lindehaven, var der også frivillige kræfter at hente hos Medborgercentret. Til sammen kom antallet af frivillige op på 12.
Frivillige serverer kage og kaffe for deltagerne i pausen.
De frivillige med arrangørerne efter en veloverstået første dag.
En livsbekræftende dag
Tilbagemeldingerne fra dagens højskoleprogram tyder på, at Marianne Nevers, de øvrige arrangører og frivillige har ramt ned i noget helt rigtigt.
“Det, jeg hører, fra dem der var med, det er, at de har oplevet den samme stemning, fra da de selv tog på højskole. Det er så givende rent ud sagt, som noget kan være, at få den tilbagemelding. Og som nogle af dem også siger til mig – de havde jo aldrig drømt om, at de skulle opleve at komme på højskole, når først man er flyttet på plejehjem,” fortæller Marianne.
“Som en af beboerne sagde til mig i morges: “Det er ligesom, at jeg får noget af livsgnisten igen ved, at jeg også kan deltage i en højskole.” Det havde han slet ikke forestillet sig, at han kunne gøre med den alder, han har nu.”
Højskoledage 2023 er støttet af Frederiksberg Fonden, Velux Fonden og Kultur & Fritid i Frederiksberg Kommune.